Jaar cel voor 75-jarige vrouw

I.B., een 75 jaar oude vrouw uit Zwijndrecht werd door de rechtbank in Dordrecht vandaag veroordeeld tot een jaar cel. De vrouw ging in april 2002 haar 80 jaar oude echtgenoot te lijf met een heggenschaar en stofzuigerstang. De man overleed negen dagen na deze 'aanslag'.

Het OM had eerder een jaar voorwaardelijke celstraf met elektronisch toezicht wegens doodslag geeist. De rechtbank vond doodslag echter niet bewezen en hield het op zware mishandeling met de dood tot gevolg. De strafeis van het OM vond de rechtbank echter te laag. De vrouw was dan wel verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het misdrijf, maar pleegde een dusdanig ernstige daad, dat deze straf rechtvaardig is, aldus de rechtbank.

De man, die ziek was, werd verzorgd door de vrouw. Dagelijks stond ze bloot aan vernederingen van de man, aldus de vrouw. Hierdoor ging ze op twee april in 2002 haar man te lijf met de stofzuigerstang en de heggenschaar. Haar man liep daarbij steekwonden en vijf gebroken ribben op. Aan die verwondingen overleed de man later.