Brommers geliefd bij dieven

Vorig jaar zijn er bijna 16.000 brommers gestolen, Hiermee komt de kans dat je brommer wordt gestolen bijna acht keer hoger uit dan de kans dat je auto wordt gestolen. In de Randstad loopt men het meeste kans bij een leeg stukje stoep terug te komen waar eerder je brommer stond, dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

In Den Haag is de kans het grootst dat je brommer gestolen wordt, hier verdwenen er ongeveer 1857. Daarbij komen nog eens de diefstallen die niet zijn gemeld bij politie natuurlijk. Met 600.000 brommers in totaal in Nederland is de kans dat hij gestolen wordt rond de 2,6 procent, bij een auto is dat 0,35 procent.

De politie weet gemiddeld zestien procent van de gestolen brommers weer terug te vinden. Slechts dertien procent van alle gestolen brommers wordt teruggevonden in Rotterdam-Rijnmond, stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vindt dit geen al te hoge scores. De organisatie is van mening dat extra aandacht van de politie meer resultaat zou opleveren. Zo was er in Utrecht bijvoorbeeld een speciaal scooterteam, dat leverde 25% teruggevonden brommers op.

Een actie die eigenaren zelf kunnen ondernemen is het monteren van een chip in het frame met informatie over de eigenaar en het voertuig. In Amsterdam heeft de introductie van die chip, de 'scootertag', het aantal diefstallen met een kwart laten afnemen.