Fikse boete voor Eddy Zoëy

Naar aanleiding van de inhoud van dit bericht, uit 2001, is tv-presentator Eddy Zoëy gisteren veroordeeld tot een boete van 1750 euro, of 35 dagen vervangende hechtenis.

Zoëy nam in april 2001 een humoristisch item op voor een SBS6-programma. Hij liet daartoe in een Utrechtse wijk midden in de nacht het gebrul van een leeuw middels een geluidsinstallatie horen. Er waren mannen in gele overalls, voorzien van netten, als vangteam op de been en Zoëy liep zelf verkleed als circus directeur rond om mensen te waarschuwen.

Toen de politie ter plekke kwam bleef Zoëy in zijn rol, waardoor die met twaalf man sterk uitrukte en voorbereidingen trof om een helikopter de lucht in te sturen. Zoëy verklaarde later aan de politie dat hij niet meer goed wist waar de grap ophield.

De politierechter zei gisteren dat Frederik Morsink (35), zoals Zoëy echt heet, zich schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de openbare orde door opzettelijk door valse alarmkreten of signalen de rust te verstoren. Frederik Morsink (Eddy Zoëy) was zelf ''wegens verhindering'' niet in de rechtszaal aanwezig om zich te verantwoorden.