VS troepen mogen via Nederland

fokkeratwork had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VVD-minister Kamp van Defensie zegt dat het Kabinet het Amerikaanse verzoek om troepen via ons land naar de Golf te verschepen, zal inwilligen. Aan zo'n verzoek moeten we onmiddelijk meewerken, daar de VS hier voor de bescherming van Europa zitten, zo zei Kamp.

Kamp laakte de houding van Oostenrijk dat niet wil meewerken aan Amerikaanse troepenverplaatsingen. Ook de SP in Nederland is fel tegen het Amerikaanse verzoek. De Socialisten willen een spoeddebat over deze kwestie.

De PvdA liet gisteren bij monde van Kamerlid Nebahat Albayrak weten dat eerst bekeken moet worden of het verzoek van de VS in de visie van de PvdA neerkomt op meewerken aan de voorbereidingen op een oorlog tegen Irak. Als dat zo is dan kan de PvdA hier niet aan meewerken volgens Albayrak.

De PvdA lijkt hiermee in conflict te komen met het CDA, dat bij monde van De Hoop Scheffer gisteren liet weten dat Nederland niet uniek is als het een dergelijk verzoek honoreert. Ook andere Europese landen als Duitsland leveren namelijk logistieke steun aan de VS.