Amerika wil troepen via Schiphol verplaatsen

RoelerMF had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

De Amerikaanse regering heeft Nederland afgelopen woensdag gevraagd om Schiphol te mogen gebruiken voor de troepenopbouw naar de Golf. Naast luchthaven Schiphol zou mogelijk ook Eindhoven Airport in aanmerking kunnen komen voor het troepentransport.

Reden voor het verzoek zou zijn dat de Amerikanen op zoek zijn naar luchthavens met lange start en landingsbanen om de Boeings 747 met soldaten een tussenstop te kunnen laten maken. De Verenigde Staten wil Duitsland, Belgie en Frankrijk geen verzoek doen omdat dit politiek erg gevoelig ligt, dit terwijl de capaciteit van de Britse luchthavens tekort zou schieten.

Het gewone luchtschema van de vliegvelden zal niet tot nauwelijks last krijgen van de mogelijke tussenstops van de Amerikanen. Dit omdat er voornamelijk 's nachts tussenstops zullen zijn. Het ministerie van Defensie doet op dit moment nog geen mededelingen.

Eerder deze week werd al bekend dat mogelijk ook de Eemshaven gebruikt zal worden voor militaire transporten. Nederland zou Amerikaanse militairen ook onderdak kunnen geven bij een tussenstop en de bewaking van soldaten en materieel kunnen verzorgen. Een verzoek om de steun werd eerder al op 8 februari gedaan.

Maandag zal het kabinet de Tweede Kamer vertellen welk antwoord de VS krijgt. Het demissionaire kabinet zit wat dit betreft in een heikele positie: Een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF zou hiermee kunnen instemmen, maar de beoogde coalitiepartner van het CDA, de PvdA, is fel gekant tegen hulp voordat de VN daadwerkelijk een oorlog tegen Irak goedkeurt. Gisteren liet PvdA-voorzitter Ruud Koole in NOVA zelfs weten dat een kabinet CDA-PvdA nooit kan instemmen met een oorlog tegen Irak zonder VN steun. In dat geval zou de PvdA zijn steun aan het kabinet opzeggen.