Wereldwijde demonstraties tegen oorlog

Wereldwijd wordt er dit weekend naar schatting door miljoenen gedemonstreerd tegen een mogelijke oorlog van de VS tegen Irak. Onder andere in Londen, New York, Parijs, Kaapstad, Berlijn, Rome en Amsterdam maar ook in Bagdad. In New York en in Londen worden ruim een half miljoen mensen verwacht. In Australië betoogden gisteren al 100.000 mensen. Vanochtend was het de beurt aan Nieuw-Zeeland. In Azië betoogden vanochtend ook honderdduizenden in diverse landen tegen een mogelijke oorlog.

In Amsterdam worden vanmiddag om 13:00 uur zo'n 30.000 betogers verwacht voor een protestmars van de Dam naar het Leidseplein. Ook in andere Nederlandse steden worden betogingen gehouden. Verschillende politieke groeperingen zullen actief aanwezig zijn, waaronder de SP. De PvdA staat officieel niet achter de demonstratie, zo zei PvdA-voorzitter Ruud Koole gisteren in NOVA. Reden is dat de organisatie, Platform Tegen de Nieuwe Oorlog een oorlog tegen Irak in alle gevallen afwijst, dus óók als de VN er wel mee zou instemmen.Tegendemonstratie

De Iraakse Verenigingenraad Nederland, waarbij 25 Iraakse verenigingen zijn aangesloten, organiseert vandaag een eigen demonstratie; juist om militaire acties tegen Sadam Hussein te eisen.

Abdul Azak, woordvoerder van de vereniging, zegt bang te zijn dat Irak de grote vredesdemonstratie in Amsterdam voor eigen propaganda gebruikt; ''de Iraakse tv zal de demonstratie niet alleen laten zien als een protest tegen de oorlog, maar vooral als een daad van solidariteit met het Iraakse bewind''. Volgens Azak zal het aantal doden, dat een inval van de VS veroorzaakt, beduidend lager liggen dan de slachtoffers die Hussein de afgelopen tijd onder zijn eigen bevolking heeft gemaakt.

De demonstratie van de Irakezen zelf is in Den Haag, om 12 uur vanaf het Centraal Station.