'Al Qaeda beraamt 2 aanslagen'

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS verhoogde vorige week de alarmfase voor een terroristische aanslag naar het op ťťn na hoogste niveau (Alarmfase Oranje), nadat Amerikaanse inlichtingendiensten aanwijzingen hadden dat Al Qaeda aanslagen zouden plegen.

Volgens de inlichtingendiensten was Al Qaeda 2 grote aanslagen aan het plannen. Via onderschepte telefoongesprekken en e-mails werd duidelijk dat Al Qaeda al klaar zou zijn met het plannen van die aanslagen en er werden al alle voorbereidingen getroffen om de aanslagen uit te kunnen voeren. Dit was ook een van de redenen dat 'Alarmfase Oranje' is ingegaan.

Er waren aanwijzingen dat Khalid Sheik Mohammed, die 1 van de planners van de aanslagen van 11 september 2001 zou zijn, ook bij deze operatie actief zou zijn. De inlichtingendiensten maken zich echter meer zorgen over de 'minder belangrijke' Al Qaeda leden die al gestuurd zouden zijn om hun opdracht uit te voeren.

De laatste dagen zijn er veel waarschuwingen voor aanslagen in de VS en daarbuiten. De aanwijzingen zijn echter niet duidelijk genoeg om te kunnen vertellen wanneer, en op welke doelen die aanslagen zullen zijn, zelfs niet welke wapens gebruikt zouden worden.

De VS is niet van plan om de alarmfase te verhogen naar de hoogste fase, 'Code Red'.