School verbiedt dragen van bomberjacks

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Eijkhagencollege in het Limburgse Landgraaf verbiedt leerlingen om nog langer een bomberjack te dragen als ze naar school komen. Volgens rector P. Thönissen gaat het om een verbod voor alle kleding, die associaties met rechts-extremisme oproept.

De leerlingen hebben, net als de ouders, verdeeld op de brief gereageerd. Sommigen vinden het onzin om kleding te verbieden, want daarmee verbied je volgens hen het gedachtengoed niet.

De rector wijst erop dat het verbod in ingesteld omdat het college ''te veel signalen van rechts-extremisme" krijgt: "Onlangs kreeg een leerling vanwege zijn huidskleur klappen, en een andere leerling vond het nodig om hakenkruizen in zijn agenda te zetten''. Met het verbod hoopt de school een halt toe te roepen aan gedragingen en uitingen van onder meer rechts-extremisme, die de gevoelens van onveiligheid op school versterken.

Het verbod op een bomberjack lijkt redelijk uniek. In het verleden werd op sommige scholen al wel het dragen van een rood-wit-blauw vlagembleem op een jas verboden. Dit omdat het een teken van rechts nationalisme zou zijn.