Oude stad gevonden in Egypte

MeTaL-NL vertaalde voor ons het volgende opmerkelijke bericht:

Een Schotse, archeologische expeditie, met een klein budget, heeft een oude Egyptische stad gevonden, die begraven lag onder een laag woestijnzand.

De expeditie, die elk jaar ongeveer £10,000 inzamelt om hun opgravingen te kunnen vervolgen in Memphis (de oude Farao hoofdstad), heeft een nieuwe bladzijde geschreven in de geschiedenisboeken over de geschiedenis van Egypte.

In de nieuw ontdekte stad, in de buurt van de begraafplaats van Saqqara (24 kilometer van Caïro) woonden waarschijnlijk de werkmannen die de piramides bouwden met hun families. De aanwezigheid van tempels, waarvan enkele zelfs rond de 60 vierkante meter, diverse grafkelders en een mix van grote en kleine woningen geeft aan dat er zowel welgestelde mensen als werkmannen naast elkaar leefden. Deze stad geeft een unieke kijk op het Egyptische leven, zonder dat er een invloed van de pracht en praal van de koninklijke en edele klasse te vinden is.

De ontdekking is een opmerkelijke prestatie voor de academici en experts. Ian Mathieson, een wetenschappelijk archeoloog uit Edinburgh en directeur van het Saqqara Geophysical Survey Project vertelde: "Ik geloof niet dat we gouden chariots of mythologische farao maskers vinden, maar in archeologische begrippen is deze vondst erg prachtig. Een totaal onontdekte stad compleet bedekt onder het zand."

De ontdekking was van zulk belang dat de Supreme Council for Antiquities in Egypte toestond om het nieuws van deze ontdekking te mogen publiceren, een eer die alleen toekomt aan ontdekkingen met een bepaalde waarde.

Mr Mathieson vertelde verder: "De stad ontwikkelde zich van het oude koninkrijk, rond 2.500 voor Christus, tot aan het regeren van Cleopatra (de laatste van de Ptolemies) en verder na de geboorte van Christus tot ongeveer het jaar 54. Als je de budgetten gaat vergelijken tussen de diverse teams uit Frankrijk en Duitsland, is het gewoon wonderbaarlijk dat we vaker grotere en betere dingen ontdekken, aangezien de anderen elk meer dan 1 miljoen pond per jaar uitgeven, vergeleken met onze £10,000 tot £15,000."

De Schotten, die al sinds 1990 op deze plaats werken, worden gesponsord door het Glasgow Museums, en Gerald Averay Wainwright Fund en het Russell Trust.

Saqqara is de laatste sleutel tot de wereld van de farao's. Experts geloven dat het uiteindelijk enkele artefacten van onmeetbare waarde zal opleveren, buiten het feit dat het ook nog eens de plaats is waar de Trap Piramide werd gevonden, het prototype van de meer gevierde piramide.

Het team heeft al eerder artefacten van wereldklasse gevonden, die nu tentoongesteld worden in het Museum of Antiquities in Caïro. Maar tot voor kort waren de mogelijkheden op de aanwezigheid van een stad alleen een on-line referentie uit enkele geschriften van Auguste Mariette en Jacques de Morgan, twee archeologen die op de plaats hadden gewerkt in 1890.

Mr Mathieson voegt toe: "Dit was het enige wat we nog wilden vinden, en we vonden het. Niettemin, er zijn grotere bronnen nodig dan de onze om dit op te graven. Maar, als er iemand is met genoeg geld horen we natuurlijk graag van hem."

Het team heeft de gehele stad op papier gezet, deze ligt zeven meter onder het zand, door gebruik te maken van geothermaal gereedschap. De grootte van de stad is ongeveer 1.5 kilometer bij 1.2 kilometer.

De Schotten waren op zoek naar een oude weg die geschikt was om zware ladingen op te vervoeren, zoals bijvoorbeeld materiaal voor de piramides en grafkelders. Door deze stad te vinden hebben ze meteen een tweede mysterie opgelost die historici al lang bezig hield.

Mr Mathieson vervolgt: "In plaats van een straat vonden we een meer. De materialen werden per boot gebracht, de stad lag aan de rand van het meer. In het verleden hebben we een grafsteen opgegraven, de meest waardevolle in zijn soort op de wereld, en dat was in Caïro. Wie weet wat hier ligt? We verwachten veel. De Trap Piramide is ook van grote waarde. Geschiedkundigen weten dat de mensen die hier leefden net zo welvarend en sociaal ontwikkeld waren als degenen uit latere perioden. Er is echter minder van wat zij hebben achtergelaten teruggevonden. Magnifieke schatten zouden er nog steeds kunnen liggen. Het is de droom van elke archeoloog om op die ene dag die muur weg te slaan en de gouden chariot vinden, maar ja met ons budget wordt dat moeilijk."