Skelet bij Stonehenge komt uit Europa

MeTaL-NL had ons via de newssubmit het volgende te melden (en hij vertaalde deze lap ook zomaar):

Archeologen zijn weer een stapje dichter bij de onthulling van Stonehenge (UK), nadat ze ontdekten dat het skelet dat ze eerder hadden opgegraven waarschijnlijk van een immigrant uit de Alpen afkomstig is.

Het complete skelet van de man was gevonden bij opgravingen eerder dit jaar en dateert van 2300 jaar voor Christus. Het skelet was omringd door ongeveer 100 items, waaronder gouden haardecoraties, de vroegste gouden objecten uit de Britse geschiedenis.

Tests op het skelet, ook bekend als de 'Amesbury Archer', wezen uit dat de herkomst in centraal Europa ligt, zodoende dat men er ook vanuit gaat dat het dus niet Brits is.

Door onderzoeken op de tanden kwamen ze uit bij Zwitserland, Oostenrijk, of Duitsland. Dr. Andrew Fitzpatrick, Wessex Archaeology, gelegen in Salisbury (UK) zei: "We hebben lang vermoed dat het de mensen uit het Europees continent waren die het metaalwerk naar de Britten brachten, en de 'Archer' is weer een belangrijk bewijs dat deze theorie waar is."

Verdere tests op het skelet door Wessex Archaeology wezen uit dat de man tussen de 35 en 45 jaar was toen hij stierf en dat hij stevig gebouwd was. Een tweede skelet van een jongere man, van 20 a 25 jaar, die gevonden werd getooid met 2 gouden haardecoraties en klei in zijn mond, werd eveneens in hetzelfde graf gevonden.

Analyses op de botten gaven de uitslag dat de twee gevonden skeletten met elkaar verwant waren, waarschijnlijk waren ze vader en zoon. De jongere man was opgegroeid in de omgeving van Stonehenge, Midlands of Schotland.

Het graf werd op ongeveer 5 kilometer van Stonehenge af gevonden, in de buurt van Amesbury in Wiltshire, tijdens opgravingen door Wessex Archaeology. Er zijn verder ook tests op de gouden haardecoraties gedaan. Dit wees onder andere uit dat deze van 2470 voor Christus zijn. Enkele koperen messen die ook in het graf werden gevonden wezen aan dat deze uit Spanje en Frankrijk kwamen, wat weer bewijs oplevert over het bestaan van een wijd handelsnetwerk wat ze hadden in het begin van de bronstijd.