LPF wil grote groep asielzoekers legaliseren

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft voorgesteld om een grote groep asielzoekers, die al lang in ons land verblijven, een definitieve verblijfsvergunning te geven. Het gaat om 5.000 tot 7.000 mensen die al vijf jaar, maar vaak nog langer, in Nederland zijn. Morgen is er in de Tweede Kamer een debat over de voorwaarden waaraan het generale pardon moet voldoen.

In het plan van de LPF gaat het om asielzoekers die al vijf jaar of langer op een beslissing over hun asielverzoek wachten. Over de precieze voorwaarden wil de LPF nog niets zeggen. Wel zei LPF-Kamerlid João Varela dat het om mensen gaat die al jaren aan het lijntje zijn gehouden. ''Ze zouden eigenlijk al lang teruggestuurd moeten zijn, maar door het Paarse wanbeleid is dat niet gebeurd''. Je kunt die mensen, vaak met kinderen, niet de dupe laten worden van het Paarse beleid, zo zei Varela.

Doordat de LPF-fractie nu deze houding inneemt, kan een oude wens van PvdA, GroenLinks en SP wellicht doorgevoerd gaan worden. Met D66 en de ChristenUnie erbij zou zo net een meerderheid kunnen worden bereikt. CDA en VVD zijn fel tegen een legalisering, omdat je altijd weer nieuwe ''zielige'' gevallen houdt.

De vraag is nog in hoeverre PvdA, GroenLinks en de SP mee willen gaan met de eis die LPF-minister Nawijn van Vreemdelingen Zaken vandaag stelde; hij wil namelijk een pardon voor deze groep in ruil voor strengere asielregels.