Ratelband voor duizenden euro's opgelicht

Ronald, gerritdekzijl, TNNE, Apoc en wockels hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tsjakka-goeroe Emile Ratelband is vorige maand voor duizenden euro's benadeeld door een oplichter. De man vertelde de (ex-)politicus dat hij een band had waaruit zou blijken dat Gerrit Zalm meer weet over de moord op Pim Fortuyn. Ratelband vond dat verhaal geloofwaardig en betaalde, maar de band heeft hij nooit gekregen.

Uit onderzoek van het Tros-programma 'Opgelicht' blijkt dat het gaat om dezelfde man die in 2001 de voetbalclub Vitesse hoop gaf door te zeggen dat hij een sponsor voor de club had. Bij de persconferentie die destijds zou worden gehouden om de nieuwe sponsor, die 100 miljoen zou investeren, voor te stellen kwam deze niet opdagen. Het bleek een verzinsel van de oplichter, die zich aan Ratelband voorstelde als Carlos Tuanakotta.

Tuanakotta blijkt de laatste tijd veel meer bij elkaar te hebben gefantaseerd, zo blijkt uit het programma dat op 13 februari wordt uitgezonden. In twee jaar tijd benaderde hij ook de noodlijdende voetbalclubs AGOVV en NAC met reddingsplannen, de schaatsploeg van Spaarselect, autocoureur Christijan Albers en recentelijk de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo).