Zelfgemaakte cd's via Free Record Shop

Een slimme stunt van de Free Record Shop (FRS) om meer geld te verdienen, maar ook een unieke kans voor artiesten die anders nooit een cd zouden kunnen lanceren; Het EigenProducties.nl project van FRS eigenaar Hans Breukhoven.

Uitgangspunt van de formule is dat de artiest zelf een cd'tje maakt. EigenProducties.nl neemt vervolgens de promotie en distributie van de plaatjes voor haar rekening. De oplage van iedere cd wordt 500 stuks. De kosten voor het maken van 500 cd's schat de FRS op zo'n 500 euro; die moet de artiest zelf betalen. Ook de kosten voor bijvoorbeeld het huren van studioruimte zijn voor rekening van de artiest.

Via de bijna 300 winkels van FRS (en Van-Leest) in de Benelux, worden de nieuwe artiesten en hun hits-in-wording aan het grote publiek gepresenteerd. In de winkels krijgt EigenProducties.nl een aparte plek. In eigen FRS-muziekbladen wordt een apart katern opgenomen met informatie en nieuwtjes over de artiesten. De megastore Fame Music in Amsterdam doet ook mee. De cd's worden ook via internet gepromoot.

'Zonde van het talent'

Van Breukhoven zegt met dit initiatief te zijn gekomen omdat platenmaatschappijen steeds minder bereid zijn om onbekend talent een contract aan te bieden. Hij vindt het 'zonde' dat in ons land zoveel talent rondloopt wat nooit een kans zal krijgen, en wil die graag ondersteunen. Overigens mogen niet alleen beginnende artiesten hier van profiteren. Oók nationale en internationale artiesten die geen platencontract meer (willen) hebben, mogen op deze manier hun cd's aanbieden.

De artiest bepaalt zelf de prijs die hij voor zijn cd wil hebben. FRS adviseert om die niet hoger te maken dan 15 euro; van de verkoopprijs gaat 50% naar de FRS, en 50% naar de artiest. Onder het motto 'buy & try' krijgen kopers van muziek van Eigen-Producties.nl de garantie dat zij de cd thuis op hun gemak kunnen beluisteren en desgewenst kunnen omruilen. Of de cd's van EigenProducties.nl tegen kopiëren bestand zijn, vermeldde het Telegraaf artikel niet.