ROC wil rolmodel voor jonge moslims

Om de dreigende radicalisering van islamitische leerlingen tegen te gaan moeten er ''rolmodel''begeleiders komen. Dat wil het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) in Amsterdam.

Namens het ROC zegt Ankie Verlaan (voorzitter van de raad van bestuur) te denken aan types als de Marokkaanse buurtvaders of jongens die een hbo-opleiding hebben afgerond. Deze zouden nog dit jaar als sociale-begeleiders van de moslimjongeren in de klas geïntroduceerd moeten worden.

Volgens Verlaan vereenzelvigt een deel van de islamitische leerlingen zich al meer dan een jaar met de islamitische slachtoffers en martelaren in de Palestijnse gebieden, Tsjetsjenië en Irak. Dat gaat gepaard met sterke anti-westerse sentimenten: ''Dat dragen ze uit.'' Hierover heeft ze overleg gevoerd met burgemeester Job Cohen die 'heel hard wil ingrijpen', om de radicalisering tegen te gaan. Over de financiering van het project zijn nog geen afspraken gemaakt.

Verlaan meent dat er in de loop der jaren veel te weinig geïnvesteerd is in de opvoeding van de tweede en derde generatie allochtonen in Nederland. ''Ze vinden dat ze apart gehouden worden en achtergesteld. Voor vmbo-leerlingen bijvoorbeeld, veelal allochtonen, is geen geld voor sportactiviteiten meer.''