Emmer en spons voor Britse hulpverleners

MeTaL-NL had ons vertaald via de newssubmit het volgende te melden:

Van Britse hulpverleners wordt verwacht dat zij een dodelijke biologische of chemische aanval ten lijf gaan met enkel een emmer en een grote spons, dit werd gisteren bekend gemaakt. Zouden al-Qaeda terroristen een grote ramp plaats laten vinden, zullen deze hulpverleners uitgerust zijn met enkel een geel regenpak, een emmer, een grote spons, een fles schoonmaakmiddel, en enkele chloortabletten.

Regeringsmedewerkers gaven toe dat de noodplannen niet meer geüpdate waren sedert de koude oorlog en voor de hedendaags geldende standaardnormen zijn ze slecht voorbereid op een eventuele serieuze terroristische aanval.

In geval van een aanval, wordt het publiek geadviseerd door een voorlichtingsfoldertje waarin staat vermeld dat men zich zo snel als mogelijk moet wassen met een huishoudelijk ontsmettingsmiddel zodra men in aanraking komt met eventuele chemische stoffen.

Een chloor tablet wordt voorgeschreven als behandeling tegen een biologische aanval, met de toevoeging van enkele scheutjes huishoudelijk ontsmettingsmiddel voor het geval er chemische wapens zijn gebruikt.

Terwijl de voorbereidingen voor de oorlog verdergaan en het risico voor een terroristische aanval steeds groter worden, beschuldigen sommige militaire experts de regering van het op spel zetten van levens door niet goed voor te lichten over het feit wat de burger moet doen bij een eventuele aanval door terroristen.

Garth Whitty, een voormalig leger officier en UN wapeninspecteur nu werkzaam aan het Royal United Services Institute, zei: "vroeger of later zal een aanval doorkomen en het publiek moet weten wat te doen. We moeten ze voorzien van de juiste informatie om het effect van zo een aanval te verkleinen of uit te sluiten."