Gretta Duisenberg neemt afstand van Arafat

Misanthroopia had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gretta Duisenberg heeft gistermiddag in Utrecht, tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Stop de Bezetting, gezegd geen lotsverbondenheid te hebben met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Duisenberg, voorzitter van de actiegroep, vindt dat 'alles bij elkaar genomen', Arafat een teleurstellend leider is gebleken. Ze noemde Arafat wel een "belangrijk symbool van de belegering van de Palestijnse natie, die verwikkeld is in een overlevingsstrijd."

Op de bijeenkomst nam ze verder afstand van eerdere uitlatingen van haar, die veel stof deden opwaaien; zoals de uitspraak dat ze begrip zou hebben voor Palestijnse zelfmoordacties. "Mijn lotsverbondenheid betreft wel de burgers aan beide zijden van het conflict, die zich blijven inzetten voor de vrede'', zo zei Duisenberg.

Duisenberg kreeg onlangs internationaal veel kritiek te verduren tijdens haar oriëntatiereis in januari naar de Palestijnse Gebieden. Ze had toen ook een ontmoeting met Arafat. Ze betreurde het dat sommige media "foute accenten" hebben gelegd, waardoor de inhoud van die reis volgens haar op de achtergrond is geraakt. Er zou te veel nadruk zijn gelegd op de eigen emoties van Duisenberg, en op de het feit dat ze op een dilomatiek paspoort reisde.