Python uit Artis kloont zichzelf

Duin en TimmyAsd hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een slang in het Amsterdamse Artis heeft zichzelf gekloond, zo meldt de dierentuin vandaag. Het gaat om een vrouwelijke donkere tijgerpython. De DNA-profielen van haar embryo's zijn identiek aan die van haarzelf.

De python in Artis krijgt dochters die helemaal hetzelfde zijn als zijzelf. Het verschijnsel van maagdelijke voortplanting (parthenogenese genoemd) komt voor bij verschillende slangensoorten, maar dit is de eerste keer dat het voorkomt bij een python.

De tijgerpython is 10 jaar oud en woont sinds 1995 in Artis. Zodra ze eieren legt wil de dierentuin die uit laten broeden. Dan zouden er binnen tweeŽneenhalve maand kleine pythons zijn. Huisvesting is er al, en dat mag ook wel. De slangen worden 4 tot 6 meter lang en kunnen 25 tot 35 jaar oud worden. Artis heeft naast het vrouwtje ook twee mannetjes.

Onderzoekers dachten eerst dat het vrouwtje de eieren met opgeslagen sperma bevruchtte, maar in het geval van Artis kon dat niet. De python had al meer dan vijf jaar geen man had gezien.