Souvenirjagers verongelukte shuttle gearresteerd

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft twee mensen gearresteerd die gevonden onderdelen van het zaterdag verongelukte ruimteveer Columbia mee naar huis hadden genomen.

Dinsdag werden inwoners van Texas gewaarschuwd door de autoriteiten dat het verzamelen en houden van wrakstukken van de Columbia tien jaar celstraf en een boete van 250.000 dollar kan opleveren. De politie verklaarde dat meer dan honderd brokstukken van het ruimteveer dat zaterdag boven de staat uiteenspatte, gestolen zijn. Een van de verdwenen stukken zou een onderdeel van de centrale computer van het ruimteveer zijn.

Er is nu een oproep gedaan aan de inwoners van Texas: wie meegenomen onderdelen voor vrijdagavond inlevert, zal niet gearresteerd worden.

De brokstukken van de Columbia zouden verspreid liggen over een gebied van vierhonderd kilometer groot. Dat gebied wordt vooral in beslag genomen door dichte naaldwouden en meren, en dat bemoeilijkt het zoeken enorm. Meer dan 13.000 wrakstukken zijn al gevonden. Veel was echter verdwenen voordat onderzoekteams van ruimtevaartorganisatie NASA op de vindplaatsen aankwamen.