Rapport Britse inlichtingsdienst: Geen band Irak en al-Qaeda

ThunderCracker en Ramseythescot hebben voor ons het volgende bericht vertaald en nyrem submitte het bericht:

De Iraakse president Saddam Hoessein en het terreurnetwerk al-Qaeda hebben geen onderlinge betrekkingen. Dat heeft de Britse militaire inlichtingendienst vastgesteld, zo meldde de BBC woensdag. De Britse staatsomroep citeert uit een geheim document, dat drie weken geleden zou zijn opgesteld door de inlichtingendienst van het ministerie van Defensie. Het ministerie wilde geen commentaar geven op het bericht.

Volgens het defensierapport zijn er in het verleden wel contacten geweest tussen Baghdad en het terreurnetwerk. Maar elke poging een verbond te sluiten, liep stuk op onderling wantrouwen en de grote ideologische verschillen.

Vorige week nog zei premier Blair in het Lagerhuis dat er wel degelijk betrekkingen zijn tussen Irak en al-Qaeda, ook al is niet duidelijk hoe hecht die zijn. Wel erkende Blair dat Groot-Brittannië geen aanwijzingen heeft dat de regering in Baghdad iets te maken had met de door al-Qaeda opgeëiste aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York.

Saddam ontkende in een dinsdag uitgezonden interview met een Britse journalist dat hij in contact staat met al-Qaeda. "Als dat wel het geval zou zijn, zou ik me er niet voor schamen om dat toe te geven", aldus Saddam Hoessein.