Pak slaag voor sociaal-democraten in Duitsland

Bij verkiezingen in twee grote deelstaten (Hessen en Nedersaksen) in Duitsland heeft de socialistische SPD een enorme nederlaag geleden en behaalde de christendemocratische partij CDU een monsterzege.

De CDU kreeg in Hessen bijna 50% van alle stemmen; een absolute meerderheid in zetels: 61 van de 110. In Nedersaksen stemde 48% van de kiezers voor de CDU.

De overwinning van de CDU in Nedersaksen, de thuisstaat van bondskanselier Gerhard Schröder, betekent een machtswisseling. De CDU steeg 12,1% naar 48%, de sociaaldemocratische SPD verloor 14,7% en komt uit op 33,2%. De liberale FDP streefde de Groenen (7,7%) voorbij en haalde 8,5% van de stemmen.

In Hessen behaalde de CDU voor het eerst in de geschiedenis na een regeringsperiode een verkiezingswinst (ruim 6%). De SPD verloor 11,3% en zakte naar 28,1% procent. De Groenen blijven de derde partij met 9,9% en de FDP behaalde 8,3%.

Het lijkt erop dat de Duitse kiezers de landelijke politiek van bondskanselier Schröder (SPD) bij deze deelstaatverkiezingen bestraft hebben. Er is met name onvrede over het economische beleid. Ook betwijfelen ze of hij een oorlog in Irak blijft afwijzen.