Bill Gates: 'Over 10 jaar is de PC perfect'

Dit weekend staat er een interview te lezen in de Telegraaf met Microsoft-grondlegger Bill Gates. Daarin zegt de softwarekoning dat het zeker nog 10 tot 12 jaar zal duren voordat de computer echt héél goed werkt.

Bill's missie voor de ontwikkeling van perfecte software is nog allerminst ten einde. Zolang er op zijn ''Windows'' wat valt aan te merken, gaat hij door, zo zegt hij. Gates ruilde niet voor niets twee jaar geleden zijn positie van hoogste baas van Microsoft in voor die van chef software architect. Door persoonlijk zijn programmeurs aan te sturen, denkt Gates sneller voortgang te kunnen boeken. Want ook Gates is zich bewust van de kritiek op zijn besturingssystemen. Hij zegt extreem hoge verwachtingen te hebben. Maar rond 2015 zal, als alles meezit, de pc zonder haperen moeten kunnen werken.

Gates laat zich ook uit over de digitale toekomst; hij voorziet zelfs een digitaal decennium, waarbij allerlei apparaten al dan niet draadloos aan elkaar gekoppeld zijn en moeiteloos met elkaar samenwerken. De televisie wordt een groot scherm dat aan de muur hangt. Naast de pc is de tablet-pc (handige hand-pc waarop 'geschreven' kan worden) in opkomst. Zakcomputers en handhelds kunnen thuis en buiten worden gebruikt. In de kinderkamer staat, als het aan Gates ligt, een Xbox spelcomputer. En aan de pols zit een horloge waarop nuttige persoonlijke informatie, zoals beurskoersen en sportuitslagen kunnen worden ontvangen.

Helemaal mooi wordt het als ook spraakherkenning gemeengoed wordt. Enkele jaren geleden leek het erop dat deze techniek zou doorbreken. Een illusie armer blijft Gates optimistisch. ''Het zal nog wel enkele jaren duren voordat het zover is. Maar niet heel veel jaren. Allereerst zal een beter soort microfoon moeten worden ontwikkeld die geluiden uit de omgeving wegfiltert. Bovendien zal de software meteen de eigenaardigheden van de spreker moeten herkennen''. Gates voorziet echter niet dat de spraakherkenning het toetsenbord voorgoed zal verdrijven. Het blijft nodig ook te kunnen typen, omdat de spraak nooit helemaal te perfectioneren valt. (denk maar aan de Engelse woorden to, two of too, en aan allerlei dialecten)

Tenslotte waarschuwt Gates dat het hele internet plat kan gaan, als terroristen of criminelen werkelijk kwaad willen. Veiligheid heeft voor Microsoft daarom thans de absolute topprioriteit. Gates voorziet dat in bestrijding van virussen en hacken nog veel vooruitgang geboekt gaat worden, maar tegen echte terroristen (opblazen van knoopppunten, infiltratie, etc.) is weinig bestand.