Chemicaliën Van der G. explosief materiaal

In de kist met explosieve stoffen die indertijd gevonden is in de garage van de woning van Volkert Van Der G. zaten zaken die gebruiksklaar waren om als ontstekingsmechanisme te dienen. De 35 condooms gevuld met chemicaliën konden daarvoor ingezet worden, ook kon er mogelijk op slimme wijze brand mee worden gesticht.

Een en ander blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), verricht op verzoek van het Openbaar Ministerie. Een test met de condooms, die waren gevuld met een kleine dosis kaliumchloraat vermengd met suiker, geeft aan dat het mengsel tot ontbranding gebracht kan worden door een druppel zwavelzuur op het condoom aan te brengen; die brandt zich langzaam door het rubber heen. De ontstekingstijd bedraagt ongeveer 15 minuten; lang genoeg om een flink eind weg te komen voor degene die de condooms tot ontbranding brengt. Op een door het NFI gemaakte video zou te zien zijn dat het mengsel een steekvlam geeft van minstens één meter.

Het rechercheteam dat zich bezig houdt met de zaak zal Van der G. binnenkort verhoren over deze zaken. In de kist waren ook verschillende flessen met chemicaliën opgeslagen, waaronder ruim twee liter geconcentreerd zwavelzuur, die volgens experts geschikt zijn om explosieven mee te maken. Juridisch gezien is louter het bezit van deze stoffen al strafbaar. Onduidelijk was evenwel of de milieuactivist de kist zelf in bezit had of dat hij deze voor iemand bewaarde.

-
Eerdere berichtgeving over deze zaak.