Verbod op radardetector komt eraan

Sjoerd, Jurgen, Fully, Brillie en wildhagen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bezit en de verkoop van apparatuur die waarschuwt voor snelheidscontroles, de zogenaamde radarverklikkers, wordt naar verwachting vanaf oktober 2003 verboden. Het ministerie van Justitie hoopt tegen die tijd een artikel toe te hebben gevoegd aan het voertuigreglement, waarin precies omschreven staat wat wél en niet in een auto mag zitten; hierdoor kan de apparatuur verboden worden verklaard. Ook wordt de verkoop van de radardetector strafbaar gesteld.

Al jaren hebben achtereenvolgende ministers van Verkeer en Justitie gewerkt aan een verbod op apparaten die automobilisten waarschuwen voor snelheidscontroles. Tegenstanders wezen echter op een artikel uit het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin staat dat iedereen het recht heeft om radiosignalen op te vangen. Dat is exact wat een detector doet.

In landen als België, Frankrijk en Zwitserland is de radardetector al verboden.

Een aantal politiekorpsen heeft de laatste maanden gewerkt met een nieuw wapen in de strijd tegen hardrijders. Dat maakt in plaats van radarsignalen gebruik van lichtbundels, waardoor radardetectoren hun werk niet kunnen doen.

Volgens het ministerie is het juridisch niet haalbaar laserapparatuur onder het verbod te brengen. Met zo'n schild kunnen automobilisten een schot van een lasergun afweren. Er is geen wet die het gebruik van laserapparatuur in auto's regelt.