Grote uitvaart voor Cor van Hout

De vorige week doodgeschoten top-crimineel Cor van Hout wordt veel grootschaliger uitgeleide gedaan naar zijn laatste rustplaats, dan in eerste instantie werd verwacht.

Er werd vanuit gegaan dat de uitvaart van de ex-Heineken ontvoerder een bescheiden karakter zou hebben. Maar de stoet die vandaag enkele uren door Amsterdam zal trekken, en de koets met de kist zal volgen, bestaat uit zeker 15 limousines. Er worden ruim 2.000 mensen verwacht.

Vanuit uitvaartcentrum Westgaarde wordt het stoffelijk overschot van Van Hout via de Burgemeester Röellstraat - Jan Van Galenstraat - Hugo de Grootplein - Marnixplein en de Jordaan naar begraafplaats Vredehof aan de Haarlemmerweg gereden.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper noemt de grootschalige uitvaart "een provocatie van de onderwereld". Hij vindt politiebegeleiding daarbij dan ook niet op zijn plaats. Kuiper wil ook dat justitie meer armslag krijgt om dergelijke beroepscriminelen, ''die nog nooit iets postiefs hebben bijgedragen aan de maatschappij'', bij leven harder aan te pakken. Hij denkt daarbij aan het weigeren van allerelei vergunningen en het deels opheffen van de privacy van de grote jongens uit de onderwereld.

De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, zei ook met verbazing kennis te hebben genomen van grote uitvaart en de uitingen over Van Hout: "Ik zet grote vraagtekens bij de romantisering van een persoon met zo'n levensloop''.

Tijdens de ter aarde bestelling van Van Hout zal ondermeer misdaadverslaggever Peter R. de Vries een toespraak houden.