Kazaa klaagt film en muziekindustrie aan

Gopal Piro had ons als eerste via de newssubmit het volgende te melden, en vertaalde dit ook voor ons:

De eigenaar van het Kazaa file-sharing netwerk, Sharman Networks LTD., is een rechtszaak begonnen tegen de film- en muziekindustrie die, zo zegt hij, de digitale eeuw niet begrijpen en de entertainment-industrie aan het monopoliseren zijn.

Sharman diende haar counterclaim maandag in als reactie op een copyright-rechtszaak die aangespannen is door verscheidene platenlabels en filmstudio's. Die rechtszaak beschuldigt Sharman ervan met Kazaa gratis toegang tot met copyrights beschermde muziek en films te geven aan miljoenen internetgebruikers in de Verenigde Staten.

De laatste aanklacht kwam twee weken nadat een Amerikaanse Districtsrechter Wilson Sharman's bezwaar verwierp. De eigenaar van Kazaa zou volgens Sharman zelf niet in de VS kunnen worden berecht, omdat ze een Australische registratie heeft en het bedrijf formeel op het eilandstaatje Vanuatu is gevestigd.

Wilson vond dat Sharman wel onder de VS copyrightwetgeving viel, omdat Kazaa veel gebruikt wordt door Californiërs, en daarmee bijdraagt aan de commerciële piraterij in de VS.

Sharman's counterclaim beschuldigt haar aanklagers van misbruik van copyrights, monopolisatie, en misleidende praktijken. "In hun tocht om tegelijkertijd illegaal kopiëren te stoppen en hun dominante positie in de distributie van audio- en videocontent te behouden, zijn de aanklagers obsceen ver gegaan", aldus Sharman.

Sharman wil een rechtszaak met jury, en eist een financiële vergoeding bovenop een vergoeding van de kosten van de rechtszaak en ook een permanent verbod op de entertainment-industrie, zodat ze "in geen van de Amerikaanse staten copyrightwetten kunnen toepassen op welk persoon of orgaan dan ook".

Sharman zei bovendien dat de entertainmentbedrijven achterlopen en dat de consument geen CD's of DVD's hoeven te kopen om van muziek of film te genieten. Sharman claimde ook dat filmstudio's "...domineren, en als ze samenwerken, een monopoliepositie hebben". Ook, zegt Sharman, geldt dit voor de platenmaatschappijen, "Ook als deze samenwerken, hebben zij een monopolie in de distributie van muziek".

De filmstudio's die betrokken zijn bij de aanklacht zijn onder andere Metro-Goldwyn-Mayer, Columbia Pictures, Disney en Paramount. De gedagvaarde platenmaatschappijen zijn BMG, EMI, Sony, Universal, en Warner.

De Recording Industry Association of America (RIAA) noemde Sharman's argumenten "belachelijk". "Sharman's claims staan gelijk aan de dief die Fort Knox plundert en dan zegt dat zij niet verantwoordelijk is, omdat Fort Knox haar tweederangs beveiliginsinstallatie niet wou kopen", zo zegt de RIAA.