Politie stuurt chador-draagster weg

De politie van Amsterdam heeft vanochtend een leerlinge, die toch met haar chador het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) binnen wilde gaan, weggestuurd. De school had vorige week al leerlingen die weigeren hun gezichtssluier af te doen de toegang verboden. Om escelatie te voorkomen had men de politie gewaarschuwd.

De betreffende leerlinge, de Marokkaanse Ouafa Kadir, heeft inmiddels aangekondigd naar de rechter te zullen stappen. Het ROC juicht dat toe, omdat ze wel een wettelijke uitspraak over deze zaak wil hebben.

Twee andere chadormeisjes kwamen niet op school. Het ROC heeft inmiddels bemiddeling gevraagd van Saidi Rabah van de Unie van de Marokkaanse MoskeeŽn in Amsterdam.

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (PvdA) zei vanavond in NOVA dat hij het dragen van de chadors op school als een puberale provocatie ziet. Hij wist niet of geruchten, dat de leerlingen zouden zijn gepusht door een radicale imam van een Amsterdamse moskee, waar zijn. Volgens de directrice van het ROC dragen de meisjes de chador uit overtuiging.

Oudkerk zei wel dat alle Amsterdamse scholen, inclusief het Islamitisch College, op 6 februari een accoord zullen tekenen waarin staat dat het dragen van een chador op school niet is toegestaan.