Israel: Likud wint de verkiezingen

In Israel zal, zoals verwacht, de Likud partij van premier Sharon de verkiezingen winnen. Dat blijkt uit peilingen van drie grote tv-stations, die bekend werden gemaakt na sluiting van de stembussen.

De Likud-partij zou mogen rekenen op 32 tot 36 zetels van de 120 leden tellende Knesset. De Arbeidspartij blijft steken op 17 à 19 zetels, terwijl de anti-religieuze Shinui-partij 14 tot 17 zetels krijgt.

De opkomst van de Shinui-partij (verandering) is snel gegaan. De partij van de 72-jarige Josef Lapid wil een einde maken aan de bevoordeling van religieuze joden; zo hoeven orthodoxe-joden niet in militaire dienst en is het tot nu toe onmogelijk om een huwelijk te sluiten zonder voor een rabijn te verschijnen. Bovendien verzet de Shinui-partij zich tegen de grote invloed van de ultra-orthodoxe joden op de Israëlische politiek.

In 1999 haalde de Likud 19-, de Arbeidspartij 26- en de Shinui-partij 7 zetels.

Moeilijke formatie

De leider van de Arbeidspartij heeft gezegd dat zijn partij niet met de Likud een regering zal vormen. De formatie van een meerderheidskabinet zal voor Likud-leider Sharon lastig worden omdat de rechts-liberale Shinui en de orthodoxen niet samen in een kabinet willen. Zonder steun van orthodoxen of Shinui zou Sharon steun moeten zoeken bij de extreem-rechtse partijen. Hun standpunten gaan Sharon, én de VS, vaak echter veel te ver.

De ultra-orthodoxe Shas zal zakken van 17 naar circa 10 zetels, de Nationale Religieuze Partij (NRP) kan rekenen op 5 zetels, en de Nationale Unie, een verband van drie extreem-rechtse partijen, zou 7 tot 10 zetels krijgen.