Geluidskwaliteit Radio 4 soms ondermaats

Brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Liefhebbers van klassieke muziek hebben de reputatie kieskeurig te zijn als het gaat om geluidskwaliteit. Vandaar dat klassieke zender Radio 4 een onderzoek begint naar de oorzaken van de slechte geluidskwaliteit van de zender, in delen van Nederland. Dit, omdat er de laatste tijd opmerkelijk veel klachten van kabelluisteraars binnen komen.

Sinds enige tijd wordt het door de ethersignaal technisch bewerkt door middel van dynamiekcompressie, zodat ook zachter klinkende passages hoorbaar zijn in een lawaaiïge omgeving, zoals bijvoorbeeld het interieur van een rijdende auto.

Radio 4 zendercoördinator Margreet Teunissen uitte vermoedens dat sommige kabelexploitanten door middel van eigen technische ingrepen de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden. Ook zijn er waarschijnlijk kabelbedrijven die dit ethersignaal ongewijzigd overnemen op hun kabel, in plaats van het door het Nederlands Omroep Bedrijf (NOB) digitaal aangeleverde signaal, waardoor het in de huiskamer ook niet goed klinkt.

Tot voor kort werd dynamiekcompressie alleen in lichte mate toegepast, om de zenderapparatuur tegen eventuele pieksignalen te beschermen. Daarmee was Radio 4 een van de weinige Nederlandse zenders die de muziek zuiver doorgaf.