Vervolging wegens lekken naam Volkert vd G.

De ex-GroenLinks-wethouder J. Bogers van de gemeente Wageningen zal door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd worden. Bogers moet in april voor de rechtbank verschijnen omdat hij op 6 mei de naam van Volkert van der G. heeft laten uitlekken.

Bogers bracht op 6 mei de Vereniging Milieu Offensief (VMO) op de hoogte dat Van Der G. gearresteerd was wegens de liquidatie van Pim Fortuyn. Hierdoor heeft de VMO de tijd gekregen om eventuele sporen van betrokkenheid bij de moord op Fortuyn uit te kunnen wissen.

Oud-burgemeester J. Sala (PvdA) van Wageningen wordt niet vervolgd. Hij belde op de avond van de moord zijn loco-burgemeester Bogers voor overleg, omdat hij bang was dat er rellen zouden uitbreken in het Gelderse stadje. Volgens het OM valt hem niets te verwijten.

Bogers kende Van der G. en de andere werknemers van VMO goed. Hij kon niet geloven dat zij iets met de moord te maken hadden en nam daarom contact op met VMO-voorzitter Sjoerd van der Wouw. Vanaf dat moment circuleerde de naam van Volkert van der G. in de rondte.

Bogers, inmiddels geen wethouder meer in Wageningen, geeft toe dat zijn telefoontje 'niet zo verstandig is geweest'. Hij heeft indertijd zijn excuses aan burgemeester Sala, die woedend op Bogers was, aangeboden.