Bosbranden in Australië opnieuw gevaarlijk

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hogere temperaturen en opnieuw harde wind hebben de branden in de gortdroge bossen in het zuidoosten van Australië zondag weer vervaarlijk doen oplaaien. De bossen bevinden zich in de Snowy Mountains, in het grensgebied tussen de deelstaten Victoria en New South Wales.

In het weekeinde steeg de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius uit. Door de harde wind joeg de vlammen over de brandgangen heen, die de brandweer tijdens een korte periode van afkoeling had staan afgraven.

In Cobungra, Victoria brandden vier huizen en schuren af. 30 kilometer oostelijker ligt Omeo, dat een regen van gloeiende houtskool over zich heen kreeg. Het 2.000 inwoners tellende Omeo is in 1939 al eens door brand verwoest.

Bij Mount Hotham zijn drie brandweerbrigades, die aan het blussen waren bij een skioord, door het vuur ingesloten, maar volgens de autoriteiten zouden zij over voldoende water en schuilplaatsen beschikken om de branden heelhuids te kunnen overleven.

Over de grens, in New South Wales blies de wind het vuur zó ver richting van Thredbo (het bekendste skioord van Australië), dat alle medewerkers geëvacueerd zijn naar het nabijgelegen Jindabyne. Hoe lang ze hier nu kunnen blijven is nog niet bekend, want ook deze plaats ligt in de baan van het voortrazende vuur.

Volgens brandweercommandant Phil Koperberg is het vuur bijna overal over de brandgangen heen gesprongen, of staat het op het punt om dat te doen. Zijn corps in New South Wales heeft inmiddels 3.000 man aan het werk, maar hij vreest desondanks dat de branden zich op termijn aaneen zullen sluiten en overslaan naar de nabij gelegen pijnboomplantages. Uit een aantal kleine woongemeenschappen in het gebied zijn voor alle zekerheid al honderden bejaarden en kinderen geëvacueerd.

De weersvoorspellingen voor de komende dagen bieden ook nog geen hoop: droog, hoge temperaturen en harde wind.