Vrouwen zwaargewond na aanval met zwaard

Met dank aan lizardtattoo, die ons dit bericht geheel vertaald submitte:

Dinsdagavond 21 januari, even voor half acht, kreeg de alarmcentrale in Nieuw-Zeeland een oproep binnen. Er zou een man van het dak zijn gevallen in het dorpje Pipiroa. Het ambulancepersoneel trof echter een heel andere situatie aan: twee vrouwen in een plas bloed. Zij waren klaarblijkelijk aangevallen met een Samurai zwaard en waren ernstig verwond.

De linkerhand van Simonne Butler was afgehakt en haar rechterhand was doormidden gekliefd. De duim en twee vingers hingen nog met een lapje vlees van 1 centimeter breed aan de pols. Verder had zij diepe wonden aan haar rechterarm, die tevens gebroken was, aan haar hoofd en diverse andere lichaamsdelen.

De linkerhand van Renee Hills lag een meter van haar lichaam verwijderd. Haar linkerarm was gebroken en zij had verwondingen aan haar rechterarm, schouderblad, nek en hoofd.

De vrouwen zijn met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Auckland gebracht waar marathonoperaties volgden. De hand van Renee Hills werd in een 6 uur durende operatie aangezet maar het bloed wilde niet door de hand stromen. Daarna besloot met tot amputatie net boven de pols zodat een kunsthand geplaatst kan worden zodra de wond genezen is.

Diverse teams van micro-chirurgen wisselden elkaar af in de 27 uur durende operatie om de handen van Simonne te redden. Een dag later onderging ze opnieuw uitgebreide operaties om de wonden aan haar nek te behandelen.

Direct nadat de vrouwen gevonden werden, begon de politie een klopjacht. Honderdtwintig kilometer verderop in Oost-Auckland werd op een parkeerterrein een man doodgeschoten. Een klant van een benzinestation belde de politie en gaf het kenteken van de auto van de dader door. Het bleek geregistreerd te zijn op naam van de vriend van Simonne Butler, Anthonie Ronnie Dixon. Zij woonde met hem samen in een omgebouwde opslagloods (daar had hij ruimte voor zijn V8's, een Rottweiler en een Pitbull). Een paar weken geleden was Renee, een gezamenlijke vriendin, bij hen ingetrokken. Ze stonden bekend als "erg teruggetrokken en stil".

Na een achtervolging, waarbij de man ook op de politie schoot maar miste, probeerde de man een woning binnen te dringen maar dat mislukte. Daarna drong hij met geweld bij de buren naar binnen waar hij twee mensen gijzelde. Na 6 uur intensief onderhandelen gaf de man zich over.

Hem wordt in eerste instantie moord, poging tot inbraak, poging tot doodschieten van agenten en vrijheidsberoving ten laste gelegd. Beschuldigingen met betrekking tot de verwondingen met het zwaard worden later deze week gelegd. Hij wordt nu eerst een week geobserveerd en er wordt een psychiatrisch rapport opgesteld.

Volgens de laatste berichtgevingen is er drugs in het spel: men vermoedt dat de doodgeschoten man op het parkeerterrein daar was om methamphetamine te kopen. De woning van Dixon en Butler was volgekalkt met vreemde teksten als "drug babies", "say who you are I am going crazy", "my life is in danger" and "home of the satellite 747 and every other thing in the sky". Dit kan een aanwijzing zijn voor paranoia-aanvallen die kunnen ontstaan door het roken van "P" of "Pure" zoals de drug bekend staat in Nieuw-Zeeland. Simonne Butler bezit nog een huis, dit heeft ze volledig verhuurd, het is een maand geleden doorzocht door de politie en een methamphetamine lab werd aangetroffen. Het is niet bekend of Simonne erbij betrokken was of slechts de huurders.

Renee Hills is inmiddels uit haar coma ontwaakt, Simonne Butler wordt kunstmatig in coma gehouden. Hier staat een schema van de verwondingen aan de gekliefde hand en de operaties daaraan (PDF-bestand). Hierin staat incorrect dat het om Renee Hills' hand gaat, dit is later gerectificeerd maar in het PDF-bestand (nog) niet aangepast.

Op deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze en deze links vind je meer artikelen over deze gebeurtenis.