Menselijk DNA op muziek gezet

BaRdman en Wildehaar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een team van Spaanse wetenschappers van het Madrileense Ramon y Cajal Hospital hebben het menselijke DNA in muziek omgezet en gaan dit op cd uitbrengen. Naar verluidt klinken de melodietjes als new age-achtige easy listening. De wetenschappers noemen hun creatie "de audio-versie van de blauwdruk van het leven". De cd Genoma Music komt volgende maand op de markt.

Het team van wetenschappers ging, geïntrigeerd door het effect van muziek op mensen, op zoek naar aanknopingspunten in ons genetisch materiaal. Ze 'ontrolden' de dubbele spiralen van het DNA en kenden aan de primaire bestanddelen, de stikstofbasen thymine (T), guamine (G), adenine (A) en cytosine (C), respectievelijk de muzieknoten re, sol, la en do toe.

Vervolgens schreef componist Richard Krull aan de hand van de volgorde van die bestanddelen in een aantal DNA-strengen, zoals bijvoorbeeld AGCGTATACGAGT, muziekpartituren. Dit werd met percussie, klassieke gitaar en enkele andere instrumenten uitgevoerd en dat leverde "rudimentaire maar leuke stukjes muziek" op.

Volgens een artikel op de website van Planet Internet is ironisch genoeg een van de mooiste nummers, een nummer dat gebaseerd is op het gen Connexin 26. Dit gen veroorzaakt, als er een mutatie optreedt, doofheid.