Hirsi Ali valt profeet Mohammed keihard aan

Ayaan Hirsi Ali die namens de VVD de Tweede Kamer ingaat haalt ongekend fel uit naar de profeet Mohammed in dagblad Trouw van deze zaterdag. Volgens haar is Mohammed een perverse tiran wiens leer fel gekant is tegen de vrije meningsuiting.

Hirsi Ali: ,,Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam''.

Volgens Hirsi Ali is Mohammed als individu verachtelijk: ''Mohammed zegt dat een vrouw binnenshuis moet blijven, een sluier moet dragen, bepaald werk niet mag verrichten, niet hetzelfde erfrecht heeft als haar man, gestenigd moet worden als zij overspel pleegt - ik wil laten zien dat er ook een andere werkelijkheid is dan de 'waarheid' die, met behulp van Saoedisch geld, over de wereld wordt verspreid.''

Hirsi Ali vindt moslims overigens niet achterlijk: ,,Ik vind de islam - je overgeven aan de wil van Allah - een achterlijk uitgangspunt, maar dat wil niet zeggen dat ik de dragers van het geloof ook achterlijk vind''

Hirsi Ali is ervan overtuigd dat de islam zijn langste tijd heeft gehad. De aanslagen van 11 september 2001 hebben volgens haar het eind van de godsdienst ingeluid. Maar ook christelijk Nederland moet volgens haar kritisch kijken naar het eigen geloof. ,,Ik denk dat de meeste mensen die zichzelf gelovig noemen in wezen atheÔst zijn. Ze vermijden de vraag of ze werkelijk in God geloven en verliezen zichzelf in afgeleiden''.