Aangifte tegen Ratelband wegens discriminatie

AnTjUh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Emile Ratelband kan een aanklacht tegemoet zien van het anti-discriminatiebureau (ADB) in Friesland wegens discriminerende uitlatingen.

Tijdens een bijeenkomst met 300 studenten begin deze week in Leeuwarden zou Ratelband hebben gezegd dat "Turkse randgroepjongeren tuig van de richel zijn en dat je ze eigenlijk moet doodschoppen". Het ADB noemt de uitspraak 'dieptriest'. Ratelband gaat hiermee over de schreef. Dit is aanzetten tot vreemdelingenhaat. Indirect roept hij mensen op tot het doodschoppen van Turken, aldus een ADB-woordvoerder.

Ratelband ontkent pertinent deze uitspraak gedaan te hebben, maar verschillende toehoorders zeggen dat hij dit wel gezegd heeft. Ratelband zelf zegt dat hij zich over Turkse mensen nooit zo uitlaten: ''Mijn politieke partij is als enige voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie".

Ratelband ging tijdens de verkiezingscampagne wel vaker hard tekeer tegen criminele allochtonen. Op Nederland 1 zei Ratelband op de ochtend voor de verkiezingen dat criminele Marokkanen moeten worden opgesloten in een tuchthuis in Marokko en daar een Marokkaanse opvoeding moeten ondergaan; bij terugkomst naar Nederland zouden ze dan niet eens maar naar een vreemde portemonnee durven kijken.