Bos: CDA moet snel beslissen

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wouter Bos vindt dat Jan-Peter Balkenende nu maar snel moet zeggen of hij de PvdA wťl of niet ziet zitten, want ''anders kan ik mijn tijd wel beter besteden'', zo zei de kersverse fractievoorzitter van de PvdA op het Radio 3 nieuws.

Ondertussen vindt Balkenende ťťn dag na de verkiezingen het nog allerminst vanzelfsprekend dat het CDA eerst met de PvdA een kabinet gaat proberen te vormen. Partijleider Balkenende stak ook vandaag zijn voorkeur voor de VVD weer niet onder stoelen of banken.

Gerrit Zalm heeft inmiddels laten weten dat het CDA snel een stabiel kabinet moet smeden. De partij ziet niets in een informateur die eerst de zaak gaat 'verkennen', zoals het CDA voorstelt.

Een kabinet van het CDA zonder de PvdA lijkt moeilijk te worden. D66 heeft al laten weten niet met de VVD en de christendemocraten in een kabinet te willen zitten. De VVD vindt een kabinet van PvdA en CDA meer voor de hand liggen en de LPF laat zich niet zo makkelijk in een kabinet lijmen. Fractievoorzitter Mat Herben stelt dat het CDA de LPF heeft beledigd door een eventuele hernieuwde samenwerking ongeloofwaardig te noemen.