Koningin aan de slag met nieuwe politieke situatie

Aan het begin van de avond zullen ze op paleis Huis ten Bosch in Den Haag de vaste adviseurs bij Koningin Beatrix komen. Als eerste komt voorzitter Braks (CDA) van de Eerste Kamer, gevolgd door voorzitter Weisglas (VVD) van de Tweede Kamer. Daarna komt vice-president Tjeenk-Willink (PvdA) van de Raad van State. Zij moeten de Koningin helpen een informateur te kiezen. De nieuwe informateur wordt in de regel iemand van de grootste partij, het CDA.
Vandaag komen ook de fracties van de politieke partijen bijeen voor beraad.

Het zal overigens nog niet meevallen om een nieuw kabinet te vormen. In het lijsttrekkersdebat aan het einde van de verkiezingsavond kwamen CDA-leider Balkenende en PvdA-lijsttrekker Bos niet nader tot elkaar. Balkenende ging niet in op de uitnodiging van Bos om snel met coalitiebesprekingen te beginnen. De CDA-leider wil "eerst in kaart brengen waar de verschillen zitten".

Bos reageerde scherp met de opmerking dat "het grote draaien is begonnen". Volgens de PvdA-leider is een coalitie van PvdA en CDA de enige stabiele meerderheid. Balkenende zit evenwel met het probleem dat hij zich bij deze verkiezingen juist afgezet heeft tegen de PvdA, en dat heeft veel kiezers in het CDA aangetrokken. Toch ligt een coalitie over rechts ook niet voor de hand. De VVD vindt de winst van 4 zetels eigenlijk te weinig, en heeft ook geen zin in een nieuw avontuur met de LPF. Ook Balkenende mijdt liever de partij van Mat Herben. Een andere mogelijkheid is een coalitie met D66, maar die partij heeft nu al drie verkiezingen achter elkaar verloren, en lijkt ook niet te staan popelen om deel te nemen aan een regering.