Peilingen geven trend aan

Alle 3 de peilingen gaven vandaag voor het eerst een overwinning van de PvdA aan, zoals we al vermeldden. Toch beweert geen van de peilingen dat het exact aangeeft hoeveel zetels een partij uiteindelijk zal halen.

Zo is in de NOVA-peiling van bureau Interview/NSS de fout marge voor de drie grote partijen (PvdA, CDA en VVD) ongeveer 4 zetels. De nek-aan-nek race tussen Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos is dus nog vol open; de laatste peiling geeft PvdA 43 en CDA 42 zetels.

Trend

Toch gaven alle peilingen de laatste tijd dezelfde trend aan: Een fors opkomende PvdA, een wat inzakkend CDA en een tussen de 26 en 30 zetels schommelende VVD.

Voor de SP lijken de druiven zuur. Stond de partij van Marijnissen in alle peilingen eind vorig jaar nog rond de 20 zetels, nu met de verkiezingsdag voor de deur lijkt de winst onder de opkomst van Wouter Bos als sneeuw voor de zon te verdwijnen. In de peilingen staat de SP nu op of iets boven de 9 zetels van de vorige verkiezingen.

GroenLinks lijkt ook last te hebben van de PvdA, maar ook de wisseling van lijsttrekker heeft in de peilingen niet het beoogde effect gesorteerd. De partij van Femke Halsema moet rekening houden met een verlies van 2 tot 4 zetels.

D66 heeft het moeilijk en staat al tijden op verlies. Toch zou de partij van Thom de Graaf, die bij de vorige verkiezingen ook al fors verloor, met enig geluk haar zetelaantal kunnen behouden.

De LPF staat al tijden op fors verlies. Afgaande op de peilingen mag gerekend worden op 4 tot hooguit 8 zetels.

De ChristenUnie en de SGP zullen op hooguit ťťn zetel winst kunnen rekenen. Verlies voor beiden wordt niet verwacht.

Leefbaar Nederland vecht voor behoud in de Tweede Kamer. De partij onder leiding van Haitske van der Linde schommelt rond het percentage dat nodig is voor ťťn zetel; (0.67%).

Eventuele nieuwe groeperingen in de Kamer zijn niet te verwachten. Partij van de Dieren, Conservatieven.nl, Emile Ratelband, Partij van de Toekomst enzovoorts, ze mogen weliswaar samen rekenen op 0.8% tot 1.3% van de stemmen; gťťn van de nieuwkomers behaalt een zetel in de Kamer volgens de opiniepeilers.

Zwevende kiezers

Het aantal kiezers dat nog steeds niet helemaal weet waarop ze moeten stemmen ligt rond de 14%. Er is een groep van 8% die zeker niet gaat stemmen en 10% weet nog niet ůf en wat het zal stemmen. (Naar verwachting zal 18% niet gaan stemmen).

Naast de 14% twijfelende kiezers is er ook nog een grote groep van 39% die al wel een voorkeur heeft, maar ook nog een andere partij overweegt. Slechts 29% van het electoraat heeft definitief gekozen en overweegt geen andere partijen meer

Al met al kan het laatste tv-debat vanavond nog wel degelijk voor veranderingen zorgen. En niet voor niets dat de PvdA ook nog morgen met haar campagne op straat doorgaat. Het is pas voorbij als de stembussen sluiten; morgenavond om 21:00.

-
Zie voor de laatste peilingen dit bericht.