EU berispt begroting Duitsland en Frankrijk

De EU-lidstaten hebben Duitsland berispt voor een te groot begrotingstekort. Frankrijk, dat op weg is naar een groot tekort, kreeg een waarschuwing.

Tijdens een vergadering in Brussel stelden de ministers van Financiën een 'excessief-tekort-procedure', het zwaarste middel om landen te dwingen een strakke begrotingsdiscipline te handhaven, in werking tegen Duitsland. Deze procedure werd voorgesteld door de Europese Commissie. Duitsland kan een hoge boete verwachten wanneer het niet voor 21 mei maatregelen neemt om het tekort terug te dringen.

Vorig jaar had Duitsland een begrotingstekort van 3,8 procent van het bruto binnenlands product. Hiermee ging het ruim over het maximum van 3,0 procent, zoals dat geldt voor alle eurolanden. Duitsland heeft al belastingverhogingen en bezuinigingen aangekondigd, dus een boete lijkt voorlopig van de baan. De EU vindt dat Duitsland zijn eigen arbeidsmarkt moet hervormen om wat te doen aan de werkloosheid.

Frankrijk kreeg een 'vroegtijdige waarschuwing', of een 'blauwe brief'. De Fransen verwachten in 2003 een tekort van 2,9 procent en de EU-ministers eisen dat de begroting in 2006 in evenwicht is.