D66 sluit coalitie met VVD/CDA niet uit

De Graaf, D66-lijsttrekker, zegt een coalitie met het CDA en de VVD niet uit te sluiten. "Er kan een moment aanbreken dat je die optie moet overwegen, al heeft een dergelijke coalitie niet mijn voorkeur," aldus de partijleider vandaag. D66 zal niet meedoen aan een coalitie als dat niet nodig is. Wanneer de PvdA en het CDA een ruime meerderheid halen, is De Graaf niet geïnteresseerd. Wanneer D66 onder de zeven zetels komt is het ook deelname aan een coalitie ook niet relevant, omdat D66 wel enig gewicht in de schaal moet kunnen leggen.

De D66-leider keek ook terug op de campagne. Volgens De Graaf zit Balkenende niet echt te wachten op een coalitie met de Partij van de Arbeid. "Er is door hem inmiddels een grote afstand geschapen tot de PvdA. Als de twee partijen dan gedwongen door een verkiezingsuitslag tot elkaar veroordeeld worden, levert dat geen goede start op," zei De Graaf. Hij verwees hier naar het tweede kabinet-Van Agt, waarbij het CDA na een lange regeerperiode met de VVD een coalitie vormde met het PvdA, en dit niet lang volhield.

Volgens de D66-lijsttrekker kan een coalitie, van drie- of zelfs vier partijen, alleen succesvol zijn wanneer er wederzijds vertrouwen en respect is. Tijdens Paars-1 was dit duidelijk te merken, tijdens Paars-2 ebte de verbondenheid weg. Dit zou vooral komen door het uitblijven van investeringen van toenmalig PvdA-fractieleider Melkert. "Toen was iedereen steeds meer met zichzelf bezig", aldus De Graaf.