Meer politieke reacties op voordracht Cohen

Op de voordracht van Job Cohen als PvdA-premierskandidaat zijn inmiddels meer reakties gegeven door verschillende partijen.

Femke Halsema van GroenLinks vindt dat er met de ''regent'' Cohen weinig zal veranderen: ''De beoogde premier van de PvdA is een compromissensluiter, een man van het midden. Met Cohen als premier zullen paarse compromissen CDA-compromissen worden''. Opvallend is dat waar eerder de LPF en de VVD zeiden dat Cohen te soft was inzake het integratie- en asielbeleid, GroenLinks van mening is dat Cohen de "regent is van de harde vreemdelingenwet".

D66-lijsttrekker Thom De Graaf reageerde op de benoeming met "Beter laat dan nooit. Maar Cohen is een man van statuur, nou niet direct nieuw te noemen binnen de PvdA."

CDA-leider Balkenende is ook blij dat er "eindelijk" duidelijkheid is over de kandidaat-premier van de PvdA. Maar Balkenende vindt dat Cohen die duidelijkheid nu ook moet geven over de ideeën die de PvdA'er heeft voor de toekomst van Nederland.

SP-leider Jan Marijnissen vindt dat Wouter Bos met de keus voor Cohen '' geen beste beurt'' maakt. "Hij breekt daarmee zijn belofte geen paarse politicus voor die functie te zullen polsen'', aldus de SP voorman. Hij vindt Cohen wel een aimabel man met bestuurlijke vaardigheden. Maar politiek is hij vooral verbonden aan Lubbers-3 en Paars-2. Kabinetten met CDA en VVD, waaraan veel mensen slechte herinneringen bewaren, zo zei Marijnissen.

Gerrit Zalm, die vanavond op tv in debat ging met Wouter Bos in Netwerk op Nederland 1, vindt dat Cohen zelf in debat moet gaan nu hij genomineerd is als kandidaat-premier. Dat hij zich opsluit in het Amsterdamse stadhuis is een zwaktebod, aldus de VVD'er: ''De premier is het belangrijkste ambt in Nederland, dus de kiezer moet weten wie Cohen is." Verder wees Zalm opnieuw op het verschil van opvatting over de integratie tussen Cohen en de VVD. Zalm probeerde ook om met citaten uit een speech van Job Cohen meningsverschillen tussen Bos en de kandidaat-premier van de PvdA aan het licht te brengen. Bos reageerde echter luchtig door te zeggen dat hij als leider de PvdA-koers bepaalt, en dat Zalm de citaten uit hun verband rukte.