Onmenselijke behandeling in kampen N. Korea

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het uiterste noorden van Noord Korea, vlak bij de grens met Rusland en China, bevinden zich strafkampen die in wreedheid niet onderdoen voor de werkkampen onder Mao en Stalin, zo blijkt uit een onderzoek van nieuwszender NBC. In de kampen, het bestaan waarvan door satellietfoto's bevestigd wordt, worden ruim 200.000 mannen, vrouwen en kinderen gevangen gehouden op beschuldiging van politieke misdaden, en gedwongen tewerkgesteld in de productie van goederen die vervolgens, via Chinese tussenhandelaren, in Amerikaanse winkels in de schappen liggen.

Uit het onderzoek van NBC blijkt dat een ťťn van de kampen gevangenen worden gedwongen te werken in dusdanig slechte omstandigehden dat een kwart van de gevangen per jaar overlijdt. Complete families bestaande uit meerdere generaties worden vastgehouden, en, om te voorkomen dat er een nieuwe generatie politieke dissidenten ontstaat, worden zwangere vrouwen met geweld tot abortus gedwongen. Ook zijn er berichten van gevangenen die als menselijk proefkonijn worden gebuikt

Ik heb de hel aanschouwd
Voormalig kampbewaarder Ahn Myong Chol bij het zien van de satellietbeelden van zijn voormalige werkplek: Dit is de gevangenis. Wie hier naar binnengaat is binnen drie maanden ůf dood, of levenslang verminkt. Kijk, in deze hoek werd besloten wie geŽxecuteerd wou worden en of de executie openbaar zou zijn.

Soon Ok Lee, die van 1987 tot 1993 gevangen zat in een kamp in de provincie Pyungbuk, vertelt dat zwangere vrouwen door middel van een zoutoplossing die in de baarmoeder werd gespoten, gedwongen werden tot abortus. Ook als ze acht of zelfs negen maanden zwanger waren. Af en toe kwam er een levend kind ter wereld. Dat werd dan door de gevangenbewaarders doodgeschopt. Ik heb de hel aanschouwd.

Pogingen van NBC om een officiŽle reactie te krijgen bij de vertegenwoordiger van Noord Korea in de Verenigde Naties bleven onbeantwoord. In een interview met de Washington Post in 2002 stelde president George Bush van de Verenigde Staten op de hoogte te zijn van het bestaan van de kampen en de gruwelijkheden die daar plaatsvinden. Dit zou, volgens regeringsfunctionarissen, mede verklaren waarom Noord Korea destijds door Bush genoemd werd als onderdeel van de "As van het kwaad".