Cohen waarschuwt voor kabinet VVD-CDA

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam en de laatste dagen veel genoemd als de mogelijke premier-kandidaat voor de PvdA, heeft in een interview met het Financieele Dagblad gewaarschuwd voor de gevolgen die een kabinet van CDA en VVD zou hebben voor de integratie van allochtonen.

Cohen zegt dat met name de VVD op een lijn van de harde hand zit, als het om minderheden gaat. De PvdA'er zegt op bepaalde punten ook niet zachtzinnig te zijn, maar zijn doel is de samenleving bij elkaar te houden; Zalm slaat volgens Cohen een andere taal uit.

Cohen stelt vast dat Nederland altijd een open samenleving is geweest en dat wil blijven: ''VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm zegt echter: vol is vol. Balkenende draait daar nog omheen. We hebben vreemdelingen hier gehaald om werk op te knappen waar we zelf geen trek meer in hadden. We hebben ze daarvoor nog nodig. De bloemenveiling in Aalsmeer en Schiphol kunnen niet meer draaien zonder allochtone werknemers''.

Burgemeester Cohen zet ook vraagtekens bij plannen om gezinshereniging tegen te gaan met een inkomenstoets. ''Wij moeten niet allerlei dingen gaan roepen waarvan we de gevolgen niet kunnen overzien. Is de inkomenstoets er alleen voor Marokkanen en Turken? Of ook voor Poolse vrouwen, met wie veel autochtone Nederlanders trouwen? De Poolse cultuur ligt wat dichterbij, maar toch. Veel beter is het om de allochtone gemeenschap zelf met vragen te laten komen, zoals de directeur van de Islamitische organisatie Milli GŲrŁs in de Baarsjes Hachi Karacaer onlangs deed. 'Waarom halen wij nog onze bruiden uit Turkije?''.

Cohen constateert dat er, sinds 11 september en de moord op Pim Fortuyn, meer verwijdering is ontstaan tussen mensen. Hij vindt dat akelig, omdat je er niks aan hebt. Het brengt mensen tegenover elkaar, waar men zich vroeger verbonden voelde, aldus de burgervader.

Op de vraag of hij als premier beschikbaar is bij een coalitie van PvdA/CDA, kijkt de politicus vriendelijk glimlachend voor zich uit en doet er het zwijgen toe.