Behoefte aan Nederlandse AEL

Partijen die opereren op etnische basis, zoals de Arabische Europese Liga (AEL), hebben potentieel in Nederland, zo schrijft het dagblad Trouw vandaag. Een flink deel van de Nederlandse Marokkanen zou bijvoorbeeld wel willen stemmen op een Nederlandse tak van de AEL. Dat blijkt uit een enquête van MCA Communicatie, dat vier keer per jaar tweehonderd Turken, tweehonderd Marokkanen en tweehonderd Surinamers ondervraagt.

Zeker 50% van de Marokkanen zou op een etnisch getinte partij willen stemmen. Bij Turken en Surinamers is dit ongeveer 33%.

Het blad Contrast, opiniemagazine over de multiculturele samenleving, dat volgende week verschijnt publiceert ook gegevens die in deze richting wijzen. Zo blijken de meeste Marokkanen de AEL te kennen en juicht de helft de oprichting van een Nederlandse tak toe.

De Marokkanen tonen zich ook het meest politiek betrokken en weten dat er op 22 januari gestemd kan worden. Bij Turken was dat minder en bovendien denken die vaak dat zij geen stemrecht hebben. Surinamers weten het wel maar tonen weinig tot geen interesse.

Allochtonen die al politiek actief zijn zien over het algemeen een etnisch getinte partij niet zitten. Saïd Bouddouft, voorzitter van het samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs (SMT), gruwelt bij de gedachte aan politieke partijen voor allochtone bevolkingsgroepen: ,,Dan liggen Ratelband-achtige toestanden op de loer. Zo isoleer je jezelf, en dat kan nooit de bedoeling zijn.''

Ook Abdullah Haselhoef en de politiek actieve ondernemer Mustafa Özcan uit Amersfoort laten zich in een achtergrond artikel negatief over dit soort ontwikkelingen uit.