Krekar uitgezet, advocaat vastgezet

De Irakees Mullah Krekar is vanavond zoals aangekondigd uitgezet naar Noorwegen. Zijn advocaat V. Koppe die op de startbaan bij het vliegtuig bezwaar bleef aantekenen tegen zijn uitzetting is gearresteerd door de marechaussee.

Koppe deed op de startbaan meerdere malen een verzoek tot een asielaanvraag in Nederland voor Krekar, maar daar wilde de marechaussee niet aan meewerken. Toen Koppe geen gehoor gaf aan een bevel om te stoppen werd hij samen met een assistent gearresteerd. Hij zal vanavond nog worden voorgeleid aan de officier van justitie. Terwijl het busje met de gearresteerde Koppe wegreed startte het vliegtuig meteen de motoren en vertrok.

Minister Donner van Justitie verdedigde in het NOS-journaal de uitzetting. Volgens hem was het uitleveringsverzoek van JordaniŰ kansloos en zou een rechtszaak in Nederland tegen de leider van de islamitische organisatie Soldaten van de Islam geen kans maken. Dat zou betekenen dat hij binnekort op vrije voeten zou komen. Omdat de man een Noors vreemdelingenpaspoort bezit was uitzetting naar Noorwegen wel mogelijk. Dat land zal volgens Donner Krekar bij aankomst in hechtenis nemen.