PvdA komt voor 22 januari met kandidaat

De PvdA zal nog voor de verkiezingen op 22 januari bekend maken wie de partij naar voren schuift als minister-presidentskandidaat.

Uit een peiling in 'Stem van Nederland' op SBS6 bleek dat tweederde van 2.000 ondervraagden op dit punt duidelijkheid verlangt van de PvdA. Wouter Bos zou zelfs 30% van de stemmen krijgen als hij alsnog zelf besluit de functie te ambiëren. Maar Bos heeft al eerder laten weten zelf fractieleider te willen blijven in de Tweede Kamer.

Na Wouter Bos zijn de burgemeesters Stekelenburg en Cohen favoriet voor het premierskandidaatsschap in de peiling, boven Jeltje van Nieuwenhoven. Een keuze voor één van hen zou de PvdA wel zo'n 3 tot 6 zetels kosten.

Bos stelt echter wel één voorwaarde voor het bekendmaken van de premierskandidaat; dat is dat de PvdA in de verschillende opiniepeilingen als grootste uit de bus komt.

Bij de peiling van Maurice de Hond voor de zender SBS is de PvdA al de grootste. In de onderzoeken van Interview en Nipo trekt de partij wel steeds meer stemmers, maar blijft het CDA voorlopig nog de grootste partij.