Mat Herben 'goochelt' met cijfers

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LPF-lijsttrekker Mat Herben goochelt met cijfers meldt het Parool. Met grote stelligheid verkondigde hij tijdens het Radio 1 lijsttrekkersdebat gisteren dat Amsterdam 'de moordhoofdstad' van Europa is. Er zouden per 1.000 inwoners zelfs meer moorden zijn dan in New York.

Maar volgens het Parool klopt daar niets van; ten eerste heeft de laatste jaren in eigen land Rotterdam de hoofdstad gepasseerd in het aantal moorden. Ten tweede; ook de vergelijking met New York loopt mank. In de periode 1995-1997 kende New York een twee keer zo hoog aantal moorden, gemeten aan bevolkingsomvang. In 1998, toen in Amsterdam 65 mensen werden vermoord, evenaarde het moordcijfer dat van de Amerikaanse stad. In beide steden daalde het aantal moorden sindsdien, maar in Amsterdam sneller dan in New York.

Het Parool vraagt zich af waarom Herben de Amerikaanse stad Baltimore niet noemt; daar wonen ongeveer evenveel mensen als in Amsterdam en daar kwamen tijden meer dan 300 mensen per jaar om het leven door geweld - meer dan in heel Nederland.

Maar ook met andere cijfers neemt Herben het niet zo nauw; gisteren kwam hij met de stelling dat 70% van het geld in de zorg naar de bureaucratie gaat en slechts 30% echt naar de zorg. Navraag bij het ministerie van Volksgezondheid leert dat 70% van het zorgbudget naar de persooneelskosten gaat, 30% naar medicijnen, apparatuur en gebouwen.

Wie Herben tegenspreekt krijgt overigens vaak gelijk. Toen hij tijdens een debat in Rotterdam sprak over 'een groot deel' van de illegalen dat crimineel is, nuanceerde hij dat snel nadat SP-lijsttrekker Jan Marijnissen die bewering had aangevochten; eenderde had hij bedoeld te zeggen.