Druk op PvdA over kandidaat premier

PvdA-lijsttrekker Bos blijft nog steeds stommetje spelen als er gevraagd wordt wie mogelijk een minister-president namens zijn partij zou kunnen zijn, maar de andere partijen eisen meer en meer duidelijkheid van de arbeiderspartij.

Zo zei CDA fractie-aanvoerder Maxime Verhagen vandaag dat Bos met een naam moet komen. Zeker gezien het feit dat PvdA volgens Verhagen niet met ''Paarse oplossingen'' moet komen als die partij gaat regeren. Verhagen acht het onlogisch dat paarse bewindslieden in een CDA/PvdA-regering mee gaan doen.

Ook D66'er aanvoerder Thom De Graaf wil dat de PvdA met een naam komt. In het Radio 3 nieuws sprak hij van een "regenteske houding". Gewoon de namen noemen van hen die daar voor in aanmerking komen vindt hij. LPF-leider Mat Herben wil ook duidelijkheid. Hij zei vandaag op radio 538 dat je 'voor je het weet' Ad Melkert of Klaas de Vries als premier hebt na de verkiezingen.

Wouter Bos heeft de PvdA-kandidaat-Kamerleden overigens opgedragen zich niet uit te laten over een mogelijke deelname aan een regering en over een eventuele verdeling van de ministerposten. Femke Halsema van GroenLinks is daar uiteraard niet aan gebonden. Zij opperde Rekenkamer-president Saskia Stuiveling of Margreeth de Boer als eerste vrouwlijke premier van Nederland, namens de PvdA.

De vorige campagneleider van de PvdA, Monasch, zei eerder ook dat zijn partij snel met een kandidaat moet komen, omdat dit de partij anders tot de verkiezingen blijft achtervolgen.