Lijsttrekkersdebat Radio 1 over ondermeer gedogen

In het zeer strak (maar goed) geleide lijsttrekkersdebat van het Radio 1 Journaal hebben de lijsttrekkers van GroenLinks, SP, PvdA, CDA, VVD en LPF vanmiddag de degens kunnen kruisen. Het debat werd tegelijk op Nederland 3 door Buitenhof uitgezonden.

In het begin van het debat bij het thema veiligheid zei CDA-lijsttrekker Balkenende dat het gedogen in Nederland te ver is gegaan. Volgens de premier staat de afkorting NL inmiddels voor No Limits.

Het meeste tegengas kreeg Balkenende van GroenLinks-lijsttrekker Halsema, die stelde dat de overheid soms zelf ook met twee maten meet. Zo wordt onder meer bij mest- en geluidsnormen niet tegen het overtreden van regels opgetreden.

Ook VVD-leider Zalm vindt dat er minder moet worden gedoogd, maar dan moeten er wel minder regels komen. Volgens hem zijn er bijvoorbeeld op het gebied van de arbeidsomstandigheden te veel voorschriften die onzinnig zijn.

SP-voorman Marijnissen zei dat het met dat laatste wel meevalt. Veel van die regels zijn terecht opgesteld, en daarmee worden werknemers beschermd, vindt hij. PvdA-leider Bos zei dat bij het doorbreken van het gedoogbeleid niet te veel grote woorden moeten worden gebruikt. Hij vindt dat de overheid zelf ook veel steken heeft laten vallen bij het handhaven van regels, zoals in Enschede en Volendam.

LPF-voorman Herben pleitte voor een zero tolerance-beleid. Er moet helemaal niet worden gedoogd en als regels niet kunnen worden gehandhaafd, moeten ze worden afgeschaft, zegt Herben. De LPF-voorman vindt verder dat als er een misdrijf wordt gepleegd het slachtoffer veel meer voorop moet staan. Hij wil ook minimum-straffen invoeren.
-

Verder werd er over thema's als zorg, onderwijs, integratie en milieu gedebatteerd. Ieder thema werd in twintig minuten behandeld. De aftrap van een thema vond plaats door middel van een debat van vijf minuten tussen twee lijsttrekkers. De andere vier lijsttrekkers mochten zich vervolgens de resterende vijftien minuten in de discussie mengen. Aan het einde werd dan weer een slot mening aan de twee startende lijsttrekkers gevraagd.

In het debat wilde Wouter Bos niet aangeven wie de nieuwe minister-president namens de PvdA zou kunnen worden. Het is niet aan de PvdA om over poppetjes te praten, zo zei hij.

Meteen na het debat gaf D66 lijsttrekker Thom de Graaf via de ster reclame zijn mening over het besprokene.

=
Als het goed is kan later vanmiddag via de site van Radio 1 de uitzending worden terugbeluisterd.