CDA-minister: Weigeren hoofddoekje mag

Demissionair CDA-minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs zegt dat scholen leerlingen met hoofddoekjes mogen weigeren. Dat recht hebben ze, zo liet de minister vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland weten.

De minister reageerde op een vraag over de basisschool Timotheus in Amsterdam, die een leerlinge die een hoofddoekje wil dragen niet in de les toelaat: ''Scholen mogen eisen stellen aan de kleding. Als een school dat afspreekt in de reglementen, dan houd je je daar aan. Leerlingen en hun ouders die het daarmee niet eens zijn, moeten maar een andere school zoeken''.

Homohuwelijk

Van der Hoeven zei ook dat zij het homohuwelijk "onacceptabel" vindt. Ze benadrukte wel dat het CDA dit huwelijk niet wil afschaffen.

D66 wil dat premier Balkenende de minister Van der Hoeven vanwege deze uitspraak over het homohuwelijk op het matje roept.

D66 vindt dat een minister van Onderwijs dit niet zomaar kan zeggen, ook niet op persoonlijke titel. ,,Je hebt een verantwoordelijkheid als minister en dan vind ik dat je dit niet kan zeggen'', stelt Lousewies van der Laan, nummer twee op de kandidatenlijst van D66. Volgens haar komt discriminatie van homo's juist op scholen vaak voor. ,,Van der Hoeven is de hoogste baas van die scholen en die gaat dit nu dus goedpraten!''.