Turks leger deelt eerste waarschuwing uit

Het leger van Turkije heeft de AK-partij van Erdogan gewaarschuwd te stoppen met het aanmoedigen van anti-seculiere activiteiten. Het is de eerste keer dat de invloedrijke Turkse strijdkrachten de nieuwe regering waarschuwen. Volgens generaal Hilmi Ozkok, chefstaf van de strijdkrachten, hebben anti-secularisten op alle mogelijke manieren getracht de strijdkrachten te infiltreren.

De waarschuwing is vermoedelijk ingegeven door de houding van de AK-partij vorige maand. Premier Gül verklaarde toen onder voorbehoud een militair document te hebben ondertekend waarmee verscheidene officieren, verdacht van islamitisch onruststoken, de wacht werd aangezegd.

De Turkse strijdkrachten worden al jarenlang gezien als een obstakel voor anti-secularisme en worden daarom als doelwit gezien. Het leger ziet zichzelf namelijk als de hoeder van het seculiere Turkije en is fel gekant tegen islamitische invloeden op onder meer politiek vlak. In 1997 dwongen ze de eerste door islamieten geleide regering af te treden.

De AK-partij van Erdogan komt voort uit de gematigde vleugels van twee islamitische partijen die eerder werden verboden.